Látogatás a budapesti Zsinagógában ; 2010. február 14.

2010.02.14

Benjy Papa beszámolója:

A Tűzoltó Múzeum és a Parlament után idén arra gondoltunk, hogy megnézzük Európa legnagyobb Zsinagógáját.

Szerencsénk van, mert nem kell külföldre menni miatta, itt van Budapesten, a VII. kerület, Dohány u. 2-ben. Nagyon sokan, nagyon sokszor elmentünk mellette, nem is gondoltuk mit rejt a kerítés, és a mögötte levő falak.

Most be is megyünk, és meg is nézzük: 2010. február 14-én már fél 10-kor elkezdtünk gyülekezni, majd 10-re össze is jöttünk 42-en. Mivel csoportként jelentkeztünk, úgy is kell fizetni. P@nni segítségével a járdán magán pénztárat nyitottunk, és a pénzzel sem lógtunk meg, mindenkinek vettünk becsülettel jegyet.

A belépés sem egyszerű, a fémkereső kapu után még táska és zseb vizit is következik, és már bent is vagyunk. Annak érdekében, hogy tudásszomjunkat maradéktalanul kielégítsük, vezetést is igénybe vettünk. Köves Tamás mindenre válaszolni tudó vezetőnk másfél órán keresztül beszélt nem csak a zsinagógáról, de a vallásról, a zsidóság történetéről is.

Megtudtuk, hogy az épületet Ludwig Förster tervezte neo-mór stílusban. A belső tér 1200 m2, tornyainak magassága 44 méter. Ünnepélyes felavatására 1859. szeptember 6-án került sor. A sík mennyezetű belső térben csaknem háromezer hívő foglalhat helyet. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Doh%C3%A1ny_utcai_zsinag%C3%B3ga)

Az idő gyorsan szállt, és egy kis melegedésre irány a Múzeum, a gazdag judaisztikai gyűjteménye révén Európa második leggazdagabb zsidó múzeuma. (http://www.zsidomuzeum.hu/index.php) Itt is kértünk vezetést, és csak az idő szabott határt zsidó kultúrával kapcsolatos ismerkedésnek. Nagyon sok mindent hallottunk az étkezéssel, ünnepekkel, és a hétköznapokkal kapcsolatban.

A meleg után ismét irány a szabad, Tamás a kertben folytatta a vezetést. Már csak a mind nagyobb éhség parancsolt álljt a záporozó kérdéseknek, de csak sikerült befejezni a zsinagóga látogatást. Tamásnak megköszönve a tartalmas programot a csoport fele elindult az étterembe.

Rövid séta után értünk a Hanna ortodox kóser étteremhez, ahol már terített asztalokkal és meleg levessel vártak. Noha 21-en voltunk, mégis pörgősen érkeztek az étkek, hisz már előre leadtuk a rendelést. Egyedül az ital felszolgálása volt lassúbb a kívánatosnál és több pálinkát rendeltünk, mint a pult készlete, de besegítettünk és a végére megoldódott minden.

A résztvevők:   Kopi, +3 fő

                        Benjy papa, +5 fő

VaBa, +1 fő

P@nni

Bors, +7 fő

Panda, +3 fő

Kex, +1 fő

Fszabolcs_GT, +3 fő

Brummpapa, +1 fő

Grabowsky, +3 fő

pézsé

Black Bull. +1 fő

Szabko +1 fő

 Telamon Glass Kft