A filmvásznon egy francia szív dobog

A régi filmek rajongóinak biztos ismerős a mondat: „DeLorean? Jól hangzik, de miért pont egy DeLorean?”

Sokakban felmerülhet a kérdés, miért foglalkozok egy 1976–ban megjelent amerikai autóval, amely a Vissza a jövőbe sorozattal világhírre tett szert.

A dolog egyszerű: az 1976-ban megjelent modell, ami John Delorean államautója volt, egy Renault 2.8 PRV motorral készült. Az autót 1981-1982 között gyártották és mindössze 9000 darab készült belőle.

Delorean Renault 2.8 PRV

Az autó végsebessége elérte a 185 km/h és 2664 ccm motorral rendelkezett.  A PRV jelentése Peugeot-Renault-Volvo motor, amely a kor számos gépjárműjében alkalmazásra került, de talán ez az a klasszikus, melynek hangját számtalanszor hallhattuk és hallhatjuk a jövőben is.

Az eredeti konstrukció az 1975-ben megjelent Renault 20, illetve 30-ból származott.

A Renault, mint tudjuk, számos eredményt ért el a múlt század folyamán a versenysportban és a 70–es években a legendás A110 Alpinnak igyekeztek vetélytársakat teremteni. A fejlesztések során rengeteg sportautó gördült le a cég gyártó sorairól, az R17, az R20, illetve az R30.

1979-ben megjelenő R20 a Renault első diesel autója.

A DeLorean Renault szíve a  észak-franciaországi Douvrinben található Renault-gyárban, a sebességváltó pedig a normandiai Caen mellett található Renault-üzemben készült. A kocsi a különleges motorján kívül számos érdekes tulajdonsággal is rendelkezett: bőrülés és bőrkárpit, légkondicionáló, rádiósmagnó, elektromos ablakok és tükrök, központi zár, állítható kormány, színezett üvegek, oldalsó díszlécek, szakaszosan is működtethető ablaktörlők és hátsó ablakfűtés.

Delorean Renault 2.8 PRV

Az autó rozsdamentes szálcsiszolt üvegszálas karosszériája egy olasz tervező Giorgetto Giugiaro keze munkáját dicséri és a jellegzetes sirály szárnyak is eltéveszthetetlenné teszik a modellt.

Az autó igazi nemzetközi összefogást tükröz: francia a motor, angol felfüggesztés és az írek a konstruktőrei ennek az amerikai különlegességnek. 

A dolog tanulsága a továbbiakban, ha legközelebb egy kis pattogatott kukoricával leülünk megnézni ezt a filmklasszikust, jusson eszünkbe, hogy mikor az autó motorja elindul, egy Renault V6 motor duruzsol a fülünkbe. 

 Telamon Glass Kft